• Bel ons +32 9 252 32 89 of
  • EMAIL_US

PBM’s voor de bescherming van de voeten en benen

Veiligheidsschoenen zijn naast beschermende handschoenen de meest gebruikte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Net als bij handschoenen zal de keuze voor een veiligheidsschoen bepaald worden door de risico’s waartegen de schoen moet beschermen. Iemand die werkt met elektriciteit zal bijvoorbeeld een isolerende of elektrisch geleidende schoen nodig hebben. Soms moeten ook de benen beschermd worden. Daarvoor bestaan nog andere beschermingsmiddelen.

.

Veiligheidsschoenen

Algemeen

In de normen wordt een onderscheid gemaakt tussen veiligheidsschoeisel (aangeduid met de letter S), beschermingsschoeisel (aangeduid met een P) en werkschoeisel (aangeduid met een O).

Al deze schoenen bestaan uit gemeenschappelijke onderdelen die aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen:

  • de binnenzool: moet vast bevestigd zijn en de hechting tussen schacht en buitenzool moet voldoende stevig zijn
  • een tussenzool: hierin kan een nagelwerende stalen plaat gemonteerd zitten die de voet beschermt tegen perforaties
  • de buitenzool: moet stevig en duurzaam zijn. De meeste schoenzolen zijn antistatisch. Belangrijk is ook nog een stevig profiel om uitglijden tegen te gaan
  • de tong: moet voldoende stevig zijn
  • de hak: een goede hak geeft voldoende demping tegen schokken
  • enkel- en wreefbescherming
  • de voering

Veiligheidsschoeisel en beschermingsschoeisel hebben daarnaast nog teenbeschermers (teenkappen). Deze moeten de tenen beschermen als er een zwaar voorwerp op de voet valt.

Veiligheidsschoenen zijn bestand tegen een hogere impact dan beschermingsschoenen.

Teenbeschermers moeten de tenen natuurlijk zo goed mogelijk bedekken.

Een goede beschermende schoen is gemakkelijk te openen en sluiten. Hij is bovendien waterdicht en voldoende stevig.

Pictogram veiligheidsschoenen

Keuze afhankelijk van risico’s

Net als bij beschermende handschoenen wordt de keuze voor een bepaald type veiligheidsschoen bepaald door het risico waartegen de schoen moet beschermen. Er moet dus altijd gekeken worden naar het werk en de werkomstandigheden.

Sommige schoenen zullen moeten beschermen tegen vallende voorwerpen, andere zullen warmte- of koude-isolerend moeten zijn, of hittebestendig.

Daarvan zal ook de materiaalkeuze afhangen. Soms zal beter gekozen worden voor leder dan voor rubber of polymeermateriaal.

Ten slotte zal een risicoanalyse van de werkpost moeten uitmaken of er voor een schoen of laars gekozen moeten worden, of voor een hoog of laag model van veiligheidsschoen.

Zo is een laag model van schoen geschikt voor mensen die tijdens hun werk veel moeten knielen. Bij een hoge schoen is de voet minder makkelijk te bewegen. Een hoog model veiligheidsschoenen is bijvoorbeeld wel heel geschikt in de bouw, omdat hoge schoenen meer steun en bescherming bieden aan de achillespees.

Beenbescherming

Als het hele been of bepaalde delen van het been beschermd moeten worden, kan gekozen worden voor een beschermbroek, kniebeschermers, scheenbeschermers of beenkappen. Die laatste bieden bescherming tegen lasspatten, spatten gesmolten metaal of spatten van producten met gevaarlijke eigenschappen (bv. chemicaliën).

Normen voetbescherming (betekenis afkortingen)

SB

Volgens EN 345. Basiseigenschappen en voorzien van een stalen- of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule.

S1

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen- of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak.

S1 + P

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen- of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule en een stalen- of APT-plaat in loopzool. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak.

S2

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen- of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer.

S3

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen- of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule en voorzien van een stalen of APT tussenzool. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer.

S3 + N

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen- of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule en voorzien van een stalen of APT tussenzool. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer met extra beschermende kruipneus.

S4

Basiseigenschappen en de laars is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Echter waterdicht, bijv. gemaakt van PU.

S5

Basiseigenschappen en de laars is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule. Met stalen of APT tussenzool,is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Echter waterdicht, bijv. gemaakt van PU.

Non Safety

Basiseigenschappen. Geen bijzondere veiligheidsnormen.

SB E HRO

Volgens EN 345. Basiseigenschappen en voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule. Energie absorberende hak. Hittebestendigheid van de zool tegen een contactwarmte van 300 ºC gedurende 1 minuut.

S3 HRO HI

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule en voorzien van een stalen of APT tussenzool. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer. Hittebestendigheid van de zool tegen een contactwarmte van 300 ºC gedurende 1 minuut. Warmte-isolerend, waardoor de temperatuurstijging in de schoen wordt vertraagd (

S2 CI

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer. Koude-isolerend, waardoor de temperatuurverlaging in de schoen wordt afgeremd (

S3 CI

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule en voorzien van een stalen of APT tussenzool. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer. Koude-isolerend, waardoor de temperatuurverlaging in de schoen wordt afgeremd (

O2

Werkschoen zonder stalen neus Conform EN 345

S3 HRO

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule en voorzien van een stalen of APT tussenzool. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer. Hittebestendigheid van de zool tegen een contactwarmte van 300 ºC gedurende 1 minuut.

S2 HRO

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer. Hittebestendigheid van de zool tegen een contactwarmte van 300 ºC gedurende 1 minuut

S2 HRO HI

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer. Hittebestendigheid van de zool tegen een contactwarmte van 300 ºC gedurende 1 minuut Warmte-isolerend, waardoor de temperatuurstijging in de schoen wordt vertraagd (

S3 WR

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule en voorzien van een stalen of APT tussenzool. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer. Waterdicht

S2 + WR

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer. Waterdicht

SB E WRU

Volgens EN 345. Basiseigenschappen en voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule. Energie absorberende hak. Voorzien van waterafstotend overleer. Waterdicht

O1

Werkschoen zonder stalen neus Conform EN 345. Antistatisch. Energie absorberende hak.

ESD

Voorkomt beschadigingen aan gevoelige elektrische apparaten door statische ontlading.

ORO E

Bestendigheid van de zool tegen brandstoffen/vetten. Energieabsorbtie

O2 CI

Koude-isolerend, waardoor de temperatuurverlaging in de schoen wordt afgeremd (

O1 FO

Werkschoen zonder stalen neus Conform EN 345. Antistatisch .Energie absorberende hak. Olie en zuurbestendige zool

S1 + P HRO

Basiseigenschappen en de schoen is voorzien van een stalen of kunststof neus met een indeukresistentie van 200 joule en een stalen of APT plaat in loopzool. Is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. Hittebestendigheid van de zool tegen een contactwarmte van 300 ºC gedurende 1 minuut.

O1 HRO

Werkschoen zonder stalen neus. Conform EN 345. Antistatisch. Energie absorberende hak. Hittebestendigheid van de zool tegen een contactwarmte van 300 ºC gedurende 1 minuut.

ESD

Basiseigenschappen , zonder stalen neus, maar met L-protection tussenzool.Voorkomt beschadigingen aan gevoelige elektrische apparaten door statische ontlading.

Bedrijfsgegevens

Oosterzelesteenweg 125
9230 WETTEREN

BTW BE 0451.010.012

Email

Tel +32 9-252 32 89
Fax +32 9-252 33 47

Search