• Bel ons +32 9 252 32 89 of
  • EMAIL_US

PBM’s voor de bescherming van het oog en het gelaat

Er zijn soorten werkzaamheden die een bedreiging vormen voor de ogen of voor het hele gelaat: werken met scheikundige producten (dampen, vloeistoffen en vaste stoffen), werken waarbij straling vrijkomt (bv. bij lassen of laseren), werken waarbij projectielen ontstaan (bv. bij slijpen, hameren, frezen), ... Veiligheidsbrillen en gelaatsschermen kunnen hier een oplossing bieden, als ze ten minste in goede staat worden gehouden. Denk eraan dat beschadigde of gekraste glazen onmiddellijk vervangen moeten worden.

Bescherming van het oog

Veiligheidsbrillen zijn er in verschillende soorten en maten. Bepaalde types veiligheidsbrillen beschermen tegen specifieke risico’s. Spatbrillen, overzetbrillen en ruimzichtbrillen beschermen tegen scheikundige producten, lasbrillen tegen straling en gasbrillen tegen schadelijke dampen.

Pictogram oogbescherming

Welke aspecten spelen een belangrijke rol bij de keuze van een veiligheidsbril?

  • de algemene zichtbaarheid: een veiligheidsbril moet voldoende licht doorlaten en mag het gezichtsveld niet te veel begrenzen
  • optissche eigenschappen: afhankelijk van het werk waarbij de bril gebruikt wordt, zullen de glazen bepaalde eigenschappen moeten hebben. Er zijn bijvoorbeeld brillen die een hoge krasweerstand nodig hebben, of brillen die niet te snel mogen aandampen en daarom voorzien zijn van een antidampcoating. Soms zal het nodig zijn om een filter in de bril te laten inbouwen. In lasbrillen zitten bijvoorbeeld getinte lasfilters om de brildrager te beschermen tegen schadelijke straling. Voor alle brillen geldt dat ze voldoende optisch neutraal moeten zijn. Als dit niet in orde is, zal de drager snel vermoeide ogen of hoofdpijn krijgen. De optische klasse 1 is de beste klasse.
  • stevigheid
  • draagcomfort: een goede veiligheidsbril irriteert niet, drukt niet onaangenaam op het gezicht en wordt eigenlijk nauwelijks gevoeld
  • voldoende afsluiten: een goede spatbril heeft bijvoorbeeld zijkapjes om te beschermen tegen zijdelijngse projecties
  • het moet mogelijk zijn om correctieglazen in de bril te monteren
  • de leverancier moet zeker vervangingsglazen en vervangingsmonturen meeleveren
  • de CE-markering en de nodige informatie en symbolen moeten zich op het montuur en de glazen bevinden

Een veiligheidsbril moet goed worden onderhouden. Dat wil zeggen reinigen met een passend schoonmaakproduct, drogen met een doek die geen strepen vormt en de bril na gebruik opbergen in een passend etui. Om krassen te voorkomen moet de bril altijd met de glazen naar boven gelegd worden. Als de glazen toch gekrast zijn of minder licht doorlaten, moeten ze onmiddellijk vervangen worden.

Denk eraan dat de leverancier van veiligheidsglazen steeds voldoende informatie moet geven over het juiste gebruik en onderhoud van dit beschermingsmiddel.

Bescherming van het gelaat

Pictogram gelaatsbescherming

Als het hele gezicht beschermd moeten worden, zal de keuze vallen op een gelaatsscherm. Zo’n scherm kan gedragen worden aan een hoofdband, direct op het hoofd of gecombineerd met een veiligheidshelm. Er zijn ook lasschermen die met de hand vastgehouden moeten worden (handlasscherm of lasschild). Belangrijk is nog dat bij laswerken boven het hoofd steeds een gebogen lasscherm gebruikt moet worden.

Normen oogbescherming

EN 166

Bepaalt de basiseisen voor alle oog- en gelaatsbeschermingsmiddelen uitgezonderd laser-, nucleaire, röntgen- en lage temperatuur IR-straling

EN 167

Standaard voor optische testmethoden

EN 168

Standaard voor niet-optische testmethoden

EN 169

Standaard voor lasfilters

EN 170

Standaard voor UV-filters

EN 171

Standaard voor IR-filters

EN 172

Standaard voor zonlichtfilters voor industrieel gebruik

EN 175

Onderdelen voor oog- en gelaatsbescherming bij het lassen

EN 207

Laserbeschermingsmiddelen

EN 208

Verstelbare laserbrillen

EN 379

Specificatie met betrekking tot de lasfilters

EN 1731

Oog- en gelaatsbescherming uit geweven metaaldraad tegen mechanische gevaren en/of hitte

Bedrijfsgegevens

Oosterzelesteenweg 125
9230 WETTEREN

BTW BE 0451.010.012

Email

Tel +32 9-252 32 89
Fax +32 9-252 33 47

Search